Joulun esimakua

On kyllä onni kun on löytänyt maailman parhaan työpaikan. Jotenkin kaikki palaset loksahtelee kohdilleen. Ja kuinka usein saa monta halia töistä lähtiessään. Oon niin onnellinen ! 

Meillä oli töissä tänään pienet joulukahvit. Viikkojen valmistelun jälkeen tällaiset juhlat on aina aika uuvuttavia. Oonkin onnellisesti pari päivää vapaalla ja nautin levosta. Ostin jopa ihan hömppäkirjan, että saan rentoutua sen parissa. Mutta mun vastuulla oli meidän juhlissa kattaus ja kodikkuus sekä toki leipaisin vähän kakkuja. 

Lumilyhty sisätiloissa



Takan tunnelmaa telkkarista

 Karpalo-kinuskikakku


Pohja:
200 g  Digestive-keksejä
100 g margariinia

Täyte:
4 dl kuohukermaa
3 dl fariinisokeria

6 liivatelehteä
3 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl vettä
175 g karpaloita

Kiille:
3 liivatelehteä
3 dl karpalomehua
n. 1 dl karpaloita


Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit ja lisää sula rasva joukkoon. Painele vuoan pohjalle.

Ensin täytyy tehdä kinuskikastike. Itse olen tehnyt tämän edellisenä päivänä valmiiksi. Eli mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä muutaman minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä täysin kylmäksi.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota vispikerma. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kylmää kinuskikastiketta, kunnes se muuttuu vaahdoksi. Lisää kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen. Kiehauta vesi ja sulata siihen liivatteet. Sekoita täytteeseen ohuena nauhana

Lusikoi täytettä vuokaan pohjan päälle ja ripottele väliin useassa erässä karpaloita. Levitä päällimmäisenä täytettä. Tasoittele pintaa lastalla ja heiluttelemalla vuokaa. Anna hyytyä vähintään kolme tuntia tai yön yli.


 


Kiille kannattaa valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta se ehtii hyytyä hyvin. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laimenna mehutiiviste vedellä sopivan vahvaksi. Kuumenna n. ½ dl mehusta kiehuvaksi. Sulata liivatelehdet tähän. Sekoita muun mehun joukkoon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Kaada varovasti vuokaan kakun päälle. Ripottele kiilteen joukkoon vielä karpaloita. Anna hyytyä jääkaapissa.

Idean sain tähän kakkuun Kinuskikissalta.



Oli kyllä hauskaa vähän orientoitua jouluun. En ole mikään suunnattoman suuri joulu ihminen, mutta pikkasen tuossa työn lomassa olen innostunut siitäkin. Tai sitten tämä on vain jotain pesärakennustarvetta. Tekisi mieli kaivaa joulukuusi kaapista ja koristella muutenkin. Onhan mulla kaapissa ehkä maailman hienoimmat joulupallot! Mutta katsellaan, jos vaikka jotain laittaisikin. Joulu menee kuitenkin työn merkeissä, niin saa siellä puuhailla.

Ei kommentteja

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.