Pataleipää


Tämä leipä on poltellut mieltä jo pitempään. Nyt päätin, että on aika uskaltautua kokeilemaan. 

Kaikessa yksinkertaisuudessaan ja helppoudessaan ihan mahtava tuttavuus! Tuore leipä aamupalapöydässä on arjen pientä luksusta. 

Pataleipä

4 dl haaleaa vettä
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sormisuolaa
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon haalea vesi. Taikina jää löysähköksi, mutta älä lisää jauhoja liikaa. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta yön yli (noin 10-12 tuntia) huoneenlämmössä.

Aamulla kun taikina on noussut, kumoa se hyvin jauhotetulle pöydälle. Kääntele taikinasta pallo, mutta älä vaivaa taikinaa. Anna kotona vielä liinan alla noin 30 minuuttia. Laita uuni sillä välin lämpenemään ja pata uuniin. Kun taikina on kohonnut 30 minuuttia, ota pata uunista ja nakkaa taikinapallo pataan. Kansi päälle ja pata takaisin uuniin. Paista leipää kannen alla noin 30 minuuttia. Ota tämän jälkeen kansi pois ja anna leivän paistua vielä 15 minuuttia. 

Kippaa leipä padasta ja nauti. 

Leivän joukkoon voi laittaa myös erilaisia mausteita. Itse ehkä laittaisin erilaisia siemeniä. Tai juustoraasteella saisi juustoista leipää. Sekin voisi olla toimiva herkku. Ja vaihtelisin vähän jauhojen laatua ja määriä. Ruisjauhoilla voisi tulla aika kiva. Täytyy testailla eri versioita. 


Tuo pata on muutenkin ihan mahtava asia! Siinä valmistuu parhaat kanat ja mahtavaa kasvispataa. 

Ei kommentteja

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.