Ihmeellinen Istanbul

Lähipiiristäni useampi on reissaamassa tämän kevään aikana Istanbuliin. En tiedä onko heistä varsin kukaan kysynyt minulta matka vinkkejä, mutta olen niitä antanut silti useampia. Joitain vuosia sitten tuo kahden mantereen kohtauspaikka nimittäin vei minun sydämeni. Koska en itse todennäköisesti kovin kauas pääse reissaamaan tämän vuoden puolella (pieni Tukholman reissu ehkä näköpiirissä!), niin ajattelin muistella menneitä ja kertoa niistä teille. Matkailu ja seikkailu on niin lähellä sydäntäni, että toivon meidän tyyppien olevan "helppoja" lapsia, joiden kanssa on myös helppo reissata. Tulevaisuudessa ehkä kerron niistä reissuista, mutta nyt kerron menneistä matkoista. Eräs ystäväni aikanaan toivoi, että laittaisin reissuiltani kuvia hänen nähtäväkseen, jotta myös hän pääsee matkalle - annan teille nyt mahdollisuuden matkata maailman ympäri kuvilla ja sanoilla. 

Niinpä aloitetaan yhdessä matka maailman ympäri - maa vaihtuu aina maanantaisin. Tiedossa on Afrikkaa, Eurooppaa, Aasiaa ja Amerikkaa. 

Welcome aboard!

--

Istanbul sijaitsee Turkissa ja on maan väkimäärältään rikkain kaupunki. Kaupunki on levittäytynyt Bosporin salmen ympärille ja ulottuu sekä Euroopan että Aasian puolelle. Istanbulissa on paljon sekä historiaa että nykyaikaa ja sieltä löytyy minusta jotain jokaiselle. Istanbul jakautuu vanhaan kaupunkiin, Aasian puoleen ja uuteen Istanbuliin.



Matkasimme ystäväni kanssa Istanbuliin kesäkuussa 2010. Kesäkuu sinällään oli mainio kuukausi lähteä reissuun - ei ollut vielä turisteja kovin paljoa muualta ja säät hellivät leppoisuudellaan. Muistan hikoilleeni 37 asteen lämpötiloissa ja luulen, että heinäkuussa lukemat kohoavat vieläkin korkeammalle. Olen kuullut myös, että Istanbulissa on erittäin kaunis kevät, eli myös keväällä voisin sinne suunnata. 

Me vietimme matkassa viikon verran, mikä osoittautui hyväksi ajaksi. Ehti näkemään riittävästi, mutta ei kuitenkaan aika käynyt tylsäksi. Voisin varmasti viettää tuossa ihastuttavassa kaupungissa pidempäänkin - näkemistä siellä kyllä riittää. 

Meidän hotellimme sijaitsi Istanbulin vanhan kaupungin puolella. Hotellista en muista mitään erikoisempaa, melko peruskauraa se oli. Sijainti oli hyvä, joskin muistan että pohdimme loman loppuvaiheessa sitä, miten olisi parempi jos hotelli olisi Istanbulin niin sanotulla uudella puolella. Mutta lienee tämä kuitenkin on makuasia, suurta eroa tuossakaan ei mielestäni ole, nimittäin liikkumaan pääsee aina. 







Keskityimme tuon viikon ajan olemaan pitkälti turisteja - haahuilimme ympäri kaupunkia ja nautimme kauniista ympäristöstä, söimme hyvää ruokaa ja menimme iltaisin aikaisin nukkumaan. Luulen, että olisimme enemmänkin halunneet tutustua kaupungin iltaelämään, mutta koimme turvallisuussyistä paremmaksi pysytellä iltaisin hotellin läheisyydessä. Kaksi nuorta vaaleaa naista sai matkassa melko paljon huomiota - muistan erään päivän, kun istuimme upea moskeijan edessä ja muutama (paikallinen?) mies tuli kysymään saavatko he ottaa meistä valokuvan. Historiallisesti ja arkkitehtuurisesti upea moskeija ei ilmeisesti vienyt meistä voittoa. Muistan muutenkin, että koimme jonkin verran häirintää miesten osalta, mutta toisaalta päällimmäisenä se ei ole matkasta mieleen jäänyt.



Tutustuimme kaupunkiin pääasiassa kävellen, mutta jonkin verran käytimme takseja. En ole tainnut koskaan ennen olla taksin kyydissä, joka pakittaa liikenneympyrässä - sen puoleen koskaan edes nähnyt kenenkään pakittavan liikenneympyrässä. Takseissa jonkin verran ilmenee Istanbulissa huijaamista - taksamittari ei toimi, vaihtorahat on loppu tms - mutta me emme kokeneet moista. Ainoastaan yhden kerran muistan, että pohdimme taksikuskin veloittaneen melkoisen paljon liikaa. 



Erääksi lempipaikoistani, ja samalla inhokkipaikoistani, muodostui tuon viikon aikana Suuri basaari. Istanbulin Suuri basaari on maailman suurin katettu tori ja siellä on arviolta 4000 kauppaa. Voin kertoa, että kaikenlaista löytyy! Pitkän tovin voi viettää istumalla esimerkiksi teekaupassa ja juomalla teetä, samalla jutustellen kaupanpitäjän kanssa. Kotiin viemiseksi voi ostaa mausteita, turkkilaisia karkkeja, teetä, huiveja, kankaita ja vaatteita - noin jotain mainitakseni. Muistaakseni ostin vanhemmilleni myös pari hienoa maalausta. Kaiken kaikkiaan näkemisen arvoinen paikka, pienillä käytävillä ja ihmisten huutaessa voi pientä ihmistä alkaa ahdistamaan, mutta aina pääsee ulos karkuun. 

Yhden päivän vietimme Prinssisaariin tutustuen. Noin tunnin laivamatkan päässä sijaitsee 9 saarta, jotka ovat paikallisten keskuudessa suosittuja rentoutumispaikkoja. Suosittelisin itse suuntaamaan tuonne arkena, viikonloppuisin on kuuleman mukaan melko ruuhkaista. Saarilla ei saa kulkea autolla, vaan kulkupelinä toimii omien jalkojen lisäksi pyörä tai hevoskyyti. Me suuntasimme saarista suurimmalle ja vietimme päivämme auringossa paistatellen ja hevoskärryillä saarta kiertäen. Kovin kallista kyytiä ei ollut tuo hevoskyyti, mutta melko huonossa kunnossa muistan osan hevosista olleen. Meille sattui ihana ohjastaja, joka kysyi hevosen väsähtäessä, että sopiiko meille laiskempi kyyti - meillehän sopi mainiosti. 




Bosporinsalmi risteily on ehdoton, jos aikaa riittää eikä kärsi kovasti merisairaudesta. Aurinkoisessa säässä laivan kannella istuminen ja maisemien katseleminen on mainio tapa viettää päivää. Laiva kiertelee pitkin Bosporinsalmen varrella olevia kyliä - sekä Aasian että Euroopan puolella. Kyydistä voi hypätä välillä pois ja selviytyä takaisin toisin keinoin tai voi istua kyydissä reitin loppuun saakka. Viimeisellä etapilla paatti pysähtyy pariksi tunniksi ja pienessä kylässä ehtii nauttia vaikkapa lounaan. 

Voisin tarinoida lisääkin, mutta en tahtoisi kirjoittaa niin pitkää tekstiä, ettei kukaan sitä jaksaisi lukea. Joten mainitsen vielä Istanbulin monet moskeijat - suosittelen tutustumaan. Kovin pitkään en jaksaisi jonottaa, mutta ulkoapäin ainakin voi tutustua. Sinisen moskeijan ja Hagian Sofian lähettyviltä löytyy myös muutama ravintola, jotka sijaitsevat korkealla - ilta-aikaan parvekkeelta voi ihailla kaupunkia täydessä valaistuksessa nauttien samalla lasillisen viiniä. Turkkilainen ruoka ja erityisesti kalaruoat ovat Istanbulissa herkullisia - turkkilaista teetä kannattaa myös juoda, omena on oma lempparini! 




Mihin minä tutustuisin Istanbulissa

Suureen basaariin 

Siniseen moskeijaan

Hagia Sofiaan

Bosporin salmeen risteillen 

Prinssisaariin

Katukeittiöihin

--

Kysymys, johon tahtoisin vastauksen on, että millainen kaupunki Istanbul (Turkki yleensä) on tummaihoisille ja sekapariskunnille? Onko kellään kokemuksia? 


7 kommenttia

  1. Hei, ihan mahtava sarja, ja mielenkiintoinen postaus Istanbulista, jossa en ole koskaan käynyt. Juuri eilen muistelin omaa lapsuuden Turkin matkaa johonkin turistikohteeseen, josta jäi vähän epämiellyttävä olo. Silloin tulikin mainittua, että Istanbulissa sitä vastoin olisi tosi mielenkiintoista lähteä käymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen käymään! Kun vain saisi vastauksen tuohon kysymykseeni, voisi mennä hieman vähemmällä huolella.

      Ja kiva, jos tykkäät ajatuksesta :) Tervetuloa matkalle maailman ympäri!

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  2. Hyvä kirjotusidea! :) Ja aivan ihania nuo lamput/lyhdyt! Kyllä yksi kohde, missä voisi selvästi joskus vierailla. :) Tack.

    VastaaPoista
  3. Täytykkin kysyä F:n yhdeltä sukulaiselta/kaverilta, millainen suhtautuminen Afrikkalaisiin siellä on. Se opiskeli jossain päin Turkkia. Tietty voihan olla hyvinkin että vaihtelee alueittain. Istanbul taitaa olla kuitenkin suurkaupunki, joten voisi luulla että on aika avoin ilmapiiri. T. Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysele! Olisi kiva tietää. Luulen myös, että Istanbulissa on suht helppo sulautua joukkoon, mutta olisi kiva tietää varmasti :)

      Poista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.