Vaaleanpunaiset vaahtokarkit

Vapuksi vaahtokarkkeja!

Pidetään vappuaattona pienimuotoiset vappukarkelot, mihin halusin tehdä herkkuja. Lähinnähän koko juhlien ajatus lähti siitä, että minä tahdon luvan kanssa leipoa ja touhuta vielä kun jaksan. Odotan jo kovasti tulevaa ja lasten syntymäpäiviä sekä muita juhlia - on kiva laittaa ja saa kokeilla uusia juttuja.

Tällä kertaa siis vaahtokarkkeja ainakin. Mieltäni on kutkuttanut pitkään näiden kokeileminen, mutta en ole tohtinut. Ei kuitenkaan kovin hankalaa tai aikaavievää - oikeastaan suhteellisen helppoa. 


Ohje on suoraan DanSukkerin sivuilta.

Vaahtokarkit
noin 100 kpl

7 liivatelehteä

3 kananmunanvalkuaista
2 rkl tomusokeria
muutama tippa punaista elintarvikeväriä

2 ¼ dl hienoa sokeria
2 rkl glukoosisiirappia
½ dl vettä

½ kiehuvaa vettä

2 dl mansikanmakuista tomusokeria
1 dl perunajauhoja 

Laita ensin liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vaahdota valkuaiset ja tomusokeri kovaksi vaahdoksi - pysyy kulhossa, kun käännät sen ylösalaisin. Tiputa vaahdottamisen lomassa sekaan muutama tippa elintarvikeväriä, mitä useamman laitat, sitä voimakkaamman värisiä karkeista lopulta tulee. 

Mittaa kattilaan sokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Anna seoksen kiehua, kunnes se on 100 asteista. Käytä mittaamiseen esimerkiksi digitaalista lämpömittaria. Jatka sokeriliemen kuumentamista. Kuumenna samalla puoli desiä vettä ja liota joukkoon liotetut liivatelehdet. Kun sokeriseos on 127 asteista, nosta se pois liedeltä ja lisää valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää vielä liivateneste vaahtoon koko ajan vatkaten ja jatka vatkaamista, kunnes massa alkaa olla kiinteää ja kiiltävää sekä alkaa jäähtyä - itse taisin vatkata melkein 10 minuuttia.

Sekoita tomusokeri ja perunajauhot keskenään. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle.

Laita vaahtokarkkimassa pursotinpussiin ja pursottele pellille tankoja tai yksittäisiä vaahtokarkkeja. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja leikkaa tangot paloiksi saksilla. Pyörittele palat hyvin tomusokeriseoksessa. 

Vaahtokarkit säilyvät huoneenlämmössä suljetussa purkissa viikon verran.



Pursotusvaiheessa koeteltiin minun hermojani - massa on melko tahmaista ja tarttuvaa. En itseasiassa edes omista pursotinpussia, joten leikin tavallisella pakastepussilla ja massa pursosi vähän useammasta kolosta. Minulla tankoja riitti lisäksi kahdelle uunipellille. Massasta voi toki nostella vain kökköjä pellille tai tehdä massata levyn, jonka sitten leikkaa paloiksi - ihan mikä tuntuu hyvältä. Muuten, kuten sanoin, melko helppoa ja yksinkertaista. Ja jos et omista digitaalimittaria, voit testata sokeriliemen valmiutta tiputtamalla pisaran kylmään veteen - jos pisara on kiinteä ja muotoiltavissa, on sokeriliemi valmista. 

Hieman ohjeesta riippuen joissain kehotetaan "kuivattelemaan" vaahtokarkkeja jopa vuorokauden verran. Itse kuivattelin ensin pari tuntia ja purkitin sen jälkeen kuvissakin näkyvään lasipurkkiin. Huomasin muutaman tunnin päästä, että karkit olivat jälleen kosteita ja tahmaisia. Vahinkoa ei ollut sinällään tapahtunut, kaadoin karamellit uudestaan purkista leivinpaperin päälle tomusokeripedille - saavat nyt lepäillä huomiseen saakka ihan suosiolla. Aina ei kannattaisi olla malttamaton.

4 kommenttia

  1. Noniin, pitikin tulla sanomaan että kai näistä herkuista saa nähdä kuvia! :)

    VastaaPoista
  2. Käykö glukoosisiirapin tilalle mikään muu, tiedätkö?

    VastaaPoista
  3. Hunajan pitäisi sopia yhtä lailla :)

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.