Vappu ja munkkeja!

Parasta aikaa vuodesta on vappu. Ihan siitä syystä, että saa munkkeja. Jos ei sataisi lunta, olisi tämä myös mainioa aikaa alkaa grillailemaan ja pitää pihajuhlat. Sisällä kuitenkin tällä kertaa. 


Munkit
noin 20-25 kpl

2 pss kuivahiivaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
noin 12 dl vehnäjauhoja

5 dl maitoa

75 g voita

paistamiseen noin 1 l öljyä

kuorruttamiseen hienoa sokeria

Sekoita keskenään kuivahiiva, sokeri, kardemumma, suola sekä neljä desiä vehnäjauhoja. Kuumenna maito reilusti kädenlämpöiseksi (noin 42 astetta) ja lisää maito kuivien aineiden päälle. Lisäile jauhoja vaivaten ja loppuvaiheessa lisää pehmeä voi. Anna kohota vedottomassa paikassa liinan alla tunnin verran - kunnes taikina on kaksinkertainen. 

Leivo kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja tee taikinasta noin 25 pyöreää pullaa. Kohota pullia vielä puolisen tuntia. Laita öljy kuumenemaan kun pullat ovat kohonneet noin puolet ajasta. Testaa öljyn valmiutta tiputatmalla palanen taikinaa - jos se alkaa kypsyä ja ruskistua saman tien, on öljy tarpeeksi lämmintä. Tee munkkeihin keskelle reikä ennen öljyyn upottamista. Paista muutama munkki kerrallaan niin, että ensin toiselta puolelta ja sitten toiselta puolelta kunnes ovat saaneet väriä. Nosta talouspaperin päälle hetkeksi ja pyörittele sitten sokerissa.

Valmista!


Vaihtamalla maidon esimerkiksi soijamaitoon/kaurajuomaan saat munkeista maidottomia - munattomia ne ovatkin jo.

Meillä tehtiin tänään hyvää yhteistyötä munkin leivonnassa. Minä tein taikinan ja leivoin, mieheni paistoi. Onni on touhuta yhdessä.

Hyvää vappua kaikille teille!  



Ei kommentteja

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.