Kurpitsasämpylät

Eilen kurpitsamarkkinoilla ja tänään kurpitsansäilöntää. Näillä kahdella ei kyllä kummemmin ole tekemistä toistensa kanssa, sillä meidän kurpitsat olivat lähtöisin ihan automarketista. Paahdoin ja soseutin kurpitsat, minkä jälkeen pakastin soseen. Sama show tehtiin viime syksynä ja nautittiin sadosta pitkin vuotta - tänä vuonna täytyy pakastaa jopa enemmän kuin viime vuonna. Kurpitsasosetta käytetään talven aikana keitoissa, leivonnassa sekä ihan laatikkoruoissa makua tuomassa. 

Meidän perheen ehdotonta lempparileipää on kurpitsasämpylät. Kurpitsasose tuo sämpylöihin ihanaa mehevyyttä, makua ja väriä. 


Kurpitsasämpylät
noin 25 kpl

5 dl kurpitsasosetta
5 dl vettä
2 rkl tummaa siirappia

2 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
noin 18 dl vehnäjauhoja

1,5 dl öljyä

Lämmitä kurpitsasose ja vesi kattilassa reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita joukkoon siirappi. Yhdistä leivontakulhossa kuivahiiva, suola sekä muutama desi jauhoja. Kaada kuivien aineiden päälle kurpitsaseos ja sekoita. Lisää jauhoja koko ajan sekoittaen - kun taikina on tarpeeksi kiinteää, ala vaivaamaan käsin. Lisää vaivaamisen lopuksi öljy. 

Nostele kahden lusikan avulla taikinasta pellille 'kasoja'. Anna kohota hetki ja paista 225 asteessa, kunnes kauniin ruskeita. 

Taikina saa jäädä melko löysäksi, sen ei varsinaisesti tarvitse olla leivottavaa - eli ei ole tarkoitus tehdä pyörittelemällä sämpylöitä. Sämpylöistä tulee kuohkeampia, kun jauhoja ei laita liikaa. Osan jauhoista voi korvata myös esimerkiksi kaurahiutaleilla tai -jauhoilla. 


Ei kommentteja

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.