Mammalandian joulukalenteri luukku 11 : Piparikranssi



On aika taas avata Mammalandian joulukalenterin luukku. Eilisen luukun hauskan joulutarinan voit käydä lukemassa Sinä olet aurinko -blogista ja huomisen luukku aukeaa Askeleita perheenä -blogissa. Myös muissa Mammalandian blogeissa on avautunut luukkuja, kannattaa seurailla vaikka Mammalandian Facebook sivujen kautta. 

 Tämä päivän luukusta paljastuu kaunis koriste vaikka joulupöytään. Tämä koriste saadaan aikaan helposti piparkakuista ja sen tekoon voi ottaa mukaan myös perheen pienimmät. Tässä voi mennä helpomman kautta ja napata piparitaikinan mukaan lähikaupan pakastealtaasta tai vaihtoehtoisesti tehdä taikinankin itse. Minä tein tällä kertaa taikinan itse kun leivottiin samalla muutenkin pipareita.

Piparkakkutaikina

2 dl tummaa siirappia
2 dl sokeria
1 rkl kanelia
2 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
1 tl maustepippuria

250 g voita
2 kananmunaa
9 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa

Mittaa kattilaan siirappi, sokeri ja mausteet. Kuumenna seosta, kunnes se kiehahtaa. Lisää paloiteltu voi ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos kulhoon ja anna jäähtyä. Lisää kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siirappiseokseen. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Kietaise taikinapallo kelmuun ja nosta jääkaappiin tekeytymään yön yli. 

Seuraavana päivänä pääset leipomispuuhiin. Kaulitse taikinaa isoksi levyksi, jätä vähän paksummaksi kun teet kranssia. Leikkaa esimerkiksi lautasta muottina käyttäen taikinasta rinkula ja lisäksi haluamasi mallisia pipareita - esimerkiksi tähtiä. Paista piparit 175 asteessa noin 7-10 minuuttia, tarkkaile paistoaikaa, etteivät piparisi pala. Anna pipareiden jäähtyä.

Kiinnitä tekemiäsi pipareita piparirinkulaan joko sulatettua sokeria apuna käyttäen tai vaihtoehtoisesti voit käyttää kiinnittämiseen kaupasta löytyvää leivontaliimaa. Anna kranssin jähmettyä rauhassa ja sen jälkeen voit halutessasi koristella kranssin piparit varovasti. Jos et halua koristella koko kranssia, niin ohut tomusokerihuntukin näyttää kauniilta. 

Piparikranssin voi ripustaa seinälle tai ikkunaan. Oveenkin kranssin voi laittaa, mutta huomioi se, että kranssi särkyy suht helposti ja oven availu voi vaikuttaa kestävyyteen. Kranssi sopii kauniisti koristeeksi myös joulupöytään, sen keskelle voi nostaa vaikka rosollikulhon. 





Tämän kuvissa esiintyvän kranssin kohtalona oli päätyä lasten suuhun ja osan ihan biojätteeseen. Isämies nimittäin tipautti kranssin lattialle minun ollessani päiväunilla, eikä kranssi selvinnyt tästä pudotuksesta. Täytyy ennen joulua vielä askarrella tehdä toinen - että saan haluamani koristeen joulupöytään. 

Pienoisversioina kranssi olisi myös mukava joululahja. Pienen kranssin voisi kääräistä sellofaaniin vaikka kynttilän kanssa.

--

Seuraathan jo Facebookissa ja Instagramissa


Tsekkaa myös Mammalandian Facebook ja kotisivut

2 kommenttia

  1. Piparkakku taikina on tullut tehtyä viimeksi yläasteella. Pitäisiköhän jälleen kokeilla. Kranssi on kyllä kiva idea. Voisi olla jopa helpompi kuin haaveilemani piparkakkutalo :)

    VastaaPoista
  2. Hauska idea :D Tällainen olisi kiva lahja vaikka perhepäivähoitajalle etenkin jos ottaa lapset mukaan leipomistouhuihin!

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit! You just made my day a bit better.